SIL i praktiken - Uppdatering

Länk för att ansluta har mejlats till alla anmälda nu på morgonen 18/5. Kolla skräpposten om du inte hittar mejlet, eller mejla anmalanips@demogroup.se!

Författarna Blenda Weibull och Lars Axelsson presenterar den nya skriften om drift och underhåll av säkerhetskritisk instrumentering, samt de uppdateringar om bland annat ledningssystem som gjorts i de befintliga skrifterna om "SIL i praktiken" (SIL-introduktion och -bestämning samt Realisering och drift av säkerhetskritisk instrumentering). I samband med webinariet blir den nya och de två uppdaterade skrifterna tillgängliga för nedladdning och beställning av tryckta kopior.

Anmäl dig via länken nedan, senast 12 maj. Deltagande är kostnadsfritt för anställda i medlemskretsen. Länk för att ansluta mejlas till alla anmälda några dagar i förväg.

Lite bakgrund kring behovet av rutiner för drift och underhåll:

Standarden IEC 61508 (och underliggande 61511) föreskriver att alla underhållsaktiviteter som behövs för ”Safety Instrumented Systems” (SIS) ska planeras. Det betyder att man i förväg behöver analysera vilka typer av fel som kan tänkas uppstå i SIS, så att behovet av såväl förebyggande som avhjälpande underhållsaktiviteter kan utredas och planeras. 

De underhållsaktiviteter som ska planeras kan delas in i tre huvudsakliga grupper:

  1. Funktionsprovning och besiktning
  2. Förebyggande underhållsåtgärder
  3. Avhjälpande underhållsåtgärder

De aktiviteter som tillhör de två förstnämnda grupperna kan planeras relativt enkelt utifrån de förutsättningar som kommer från SRS, grundkonstruktion, SIL-verifiering och från säkerhetsmanualerna för de utrustningar som ingår i SIS. Vid planeringen av funktionsprovning och besiktning bör man även ta hänsyn till eventuella krav från tillsynsmyndigheter och anmälda organ så att omfattning, metoder och intervall kan samordnas utifrån alla ställda krav. 

De avhjälpande underhållsåtgärder som kan komma att behövas måste däremot identifieras genom en mer ingående analys. Denna analys är normalt påbörjad och har oftast till viss del utförts under grundkonstruktionen av SIS, då man har utrett och fastställt redundansnivåer och hårdvaruarkitekturer etc. En fortsatt analys och planering av avhjälpande underhålls-åtgärder bör därför ta hänsyn till tidigare gjorda analyser, och till de förutsättningar som ges av SRS, samt av de hårdvaruarkitekturer som valts vid grundkonstruktionen. Planeringen av avhjälpande underhållsåtgärder bör samordnas med utredningen av reservdelsbehov och planeringen av reservdelsförsörjningen för SIS, eftersom det avhjälpande underhållet och reservdelsförsörjningen för SIS hänger tätt samman.

Reservdelsförsörjningen till SIS behöver alltså utredas och planeras, eftersom standarden föreskriver att en sådan utredning görs, och att reservdelshållningen är tillräcklig för att minimera varaktigheten av förbikopplingar och otillgänglig funktionalitet vid hårdvarufel i SIS.  

Dessutom kräver standarden att man utreder möjligheterna till och planerar så kallade kompenserande åtgärder. Kompenserande åtgärder är sådana åtgärder som tillfälligt kan vidtas för att åstadkomma en kompletterande riskreduktion om farliga feltillstånd detekteras i SIS, eller om förbi- eller bortkopplingar av funktionalitet måste göras i SIS, till följd av säkra feltillstånd eller på grund av underhållaktiviteter.

Planeringsarbetet bör resultera i en underhållsplan för SIS som beskriver samtliga underhållsaktiviteter som behövs eller som kan komma att behövas under SIS livstid. Underhållsplanen bör även ange när de funktionsprovningar, besiktningar och förebyggande underhållsåtgärder som har planerats (senast) ska utföras. Dessutom bör planen innehålla en lista över de reservdelar för SIS som behöver anskaffas eller göras tillgängliga på annat sätt, och som är en förutsättning för åtgärderna i planen. Underhållsplanen kan integreras i ett digitaliserat underhållssystem. I så fall bör alla aktiviteter och reservdelar som tillhör SIS särskiljas, så att de lätt kan identifieras och sorteras ut.