Webbmöte om framtidens kontrollrum

RISE (Research Institutes of Sweden) genomför ett projekt med temat ”Framtidens kontrollrum” där fokus ligger på människans roll och förutsättningar. Just nu pågår en intervjuserie för att kartlägga industrins behov och utmaningar inom kontrollrumsområdet. Syftet är att identifiera FoU-behov baserat på praktiska erfarenheter från industrin och lägga grunden för framtida forskningssamarbeten där vi tillsammans kan bygga ny kunskap. I projektet används en bred definition av kontrollrum, ungefär "övervakning och kontroll av en process eller aktivitet på distans".

 

På webbmötet presenteras och diskuteras preliminära resultat under ledning av Ulrika Millgård och Staffan Bram från RISE som båda arbetar med human factors, riskanalys och design för säkerhet. Information från seminariet kommer att sammanställas och användas som underlag i en workshop för forskargruppen på RISE. Mötesdeltagare kan själva avgöra om de vill att företaget nämns som referens.

 

För att underlätta diskussionerna får deltagare gärna tänka igenom de här frågorna före seminariet:

1) Vilka erfarenheter har vi av byggnation eller förändringar av kontrollrum?

2) Vilka är drivkrafterna bakom de förändringarna?

3) Vilka utmaningar ser vi på vägen mot en mer digital och automatiserad industri?

 

Bakgrund till projektet

Digitaliseringen av industrin med ökande automation och större datatillgång skapar många möjligheter, men också nya risker. Mängden kontrollrum ökar och operatörernas arbetsuppgifter blir allt fler, samtidigt som det ofta blir allt svårare att förstå och styra processen. RISE forskning ska bidra till kontrollmiljöer som är funktionella och som ger rätt stöd åt operatörernas arbete. För att nå dit behöver vi kartlägga industrins konkreta forskningsbehov och hitta nya möjligheter till samarbete.

 

Information om RISE

RISE Research Institutes of Sweden ägs av näringsdepartementet, har ca 2500 medarbetare och har uppdraget att stärka svenskt näringslivs konkurrenskraft och långsiktiga hållbarhet. Detta gör vi framförallt genom att stödja företag och offentlig sektor i forskning-, utveckling- och innovationsprojekt samt genom test och demomiljöer. För mer information se www.ri.se.

Webbmöte om framtidens kontrollrum - Intressentföreningen för Processäkerhet